SNICKARE SOM YRKE – ALLT DU BEHÖVER VETA

En snickare är ett av de mest populära hantverksyrken. Den består i att tillverka möbler och vardagliga föremål av trä. Snickerihistorien går tillbaka i många år, men dess gång hade en direkt inverkan på den nuvarande formen av detta yrke.

EN KORT HISTORIA AV SNICKARNA

Människor har arbetat med trä i århundraden. Helt från början av mänsklig existens var detta material grunden för konstruktionen av vardagliga föremål och enkla verktyg. Snickeri genomgick emellertid en verklig omvandling med ett inrättande i slutet av medeltiden. Företag av den här typen började dyka upp i Sverige efter 1488. Det var då den första snickarverkstaden öppnades i Stockholm. Framstegen gick långsamt. Den första möbelskolan grundades bara 261 år senare, dvs. 1748.

Utvecklingen av snickeritjänster berodde på städernas utveckling. Skolorna för detta svåra hantverk blomstrade bara där det fanns de största grupperna av människor. Tack vare utvecklingen av teknik och infrastruktur saknas för närvarande ingen snickarverkstad. De finns i nästan alla städer, och att hitta den närmaste kräver en särskild insats.

SNICKARE OCH BYGGAREN

En snickare tillverkar trä- eller träbaserade föremål för vardagligt bruk. Vi inkluderar möbler, dörrar, ramar, köksmöbler och många fler. En byggare skapar i sin tur större träkonstruktioner – till exempel för byggnader – eller deras mindre element. Snickeriet kräver en utvecklad rumslig fantasi, konstnärlig känsla och breda manuella färdigheter. Å andra sidan måste byggaren – på grund av konstruktionens allvar och dimensioner – ha omfattande design- och arkitektoniska färdigheter.

PROFESSIONELLA TITLAR SPELAR ROLL

Det finns två grupper av yrkestitlar som tilldelas snickare. Den första definierar branschen som en viss specialist handlar om:

  • konstruktionsnickare,
  • trä tillbehörsnickare,
  • snickare av konstnärliga möbler och modellmöbler,
  • möbelsnickare,
  • snickare av musikinstrument.

Den andra gruppen av titlar avser graden av framsteg hos snickaren. I detta fall skiljer man följande tre grader:

  • amatör
  • lärling
  • professionell

Om du i framtiden behöver använda en snickares professionella tjänster, kommer kunskap om ovanstående grader och titlar verkligen att hjälpa dig att hitta pålitliga specialister.

Kontakta oss som snickare i Malmö!